Orzeł jest jednym z najszybszych zwierząt na świecie, ma zdolność latania z prędkością ponad 130 kilometrów na godzinę, a podczas lotu wykorzystuje prądy cieplne lub rosnące prądy gorącego powietrza. Latając w kółko w strumieniu, zyskuje coraz większą wysokość. Po osiągnięciu określonej wysokości planuj, aż znajdziesz Nowy prąd. Może pozostać w powietrzu przez wiele godzin, nie zużywając prawie żadnej energii.

w tym artykule przyjrzymy się bliżej temu niesamowitemu zwierzęciu: ich cechom, siedliskom, żywieniu, rozmnażaniu, głównym odmianom i zagrożeniom.

Główne cechy Orzeł

Orzeł (Aquila chrysaetos) – ptak drapieżny, duży, który należy do rzędu Accipitriformes, osiąga wielkość od 70 do 95 cm i osiąga chociaż od 450 gramów do 7 kilogramów, może żyć do 25 lat i znajduje się w dowolnym miejscu na świecie, z wyjątkiem Antarktydy.

jeśli coś wyróżnia orła przed innymi zwierzętami, to jego anatomia, ma opływowe, stylizowane ciało z szerokimi skrzydłami, małą głową i dużymi oczami. Ich upierzenie jest zwykle brązowo-brązowe lub szarawe, w zależności od odmiany orła, o której mowa.

wzrok jest jedną z jego głównych cech do tego stopnia, że zwierzę to widzi kilometry od celu, w rzeczywistości jego zdolność do szybkiego regulowania ostrości obiektów pozwala mu trzymać ofiarę lub zwłoki w polu widzenia podczas długiego zejścia.

ponadto ma duże, twarde i ostre pazury, których używa jako swego rodzaju chwytaka do trzymania zdobyczy.

Jakie jest siedlisko Orłów?

Orzeł występuje w dowolnym miejscu na świecie o odpowiednim klimacie, to znaczy niezbyt zimnym lub o bardzo wysokich temperaturach, z tego powodu nie mogą żyć na Antarktydzie. Największą liczba Orłów, który ma rejestracji znajduje się na półkuli północnej.

co jedzą orły?

Orła-łowiectwo-ryby

eagle hunting-fish

orły są drapieżnikami, więc potrzebują porcji dla innych żywych stworzeń, więc są doświadczonymi łowcami.

wszystkie gatunki orła jedzą króliki, ponieważ bardzo łatwo jest znaleźć zwierzę w lasach, a także liczne i bezradne, co ułatwia polowanie na ptaki. Ponadto niektóre gatunki orłów żywią się zwierzętami morskimi,a nawet małpami.

jeśli orzeł nie może znaleźć żadnego zwierzęcia do jedzenia, może zjeść padlinę, chociaż jest to ostatnia opcja, ale oprócz bielika.

jak rozmnażają się orły?

badania wykazały, że zazwyczaj orły mają tylko jednego partnera przez całe życie, tylko w przypadku, gdy umrze szuka innego przez zazdrość do reprodukcji.

Orzeł samica może umieścić między 2 i 3 jaj, ale najczęściej rozwija się najpierw w narodzinach otrzymuje przed podaniem, z tego powodu staje się silniejszy, zjada jedzenie od reszty, a nawet atakuje, zmniejszając w ten sposób szanse na to, czego doświadczyli.

okres inkubacji zależy od wielkości orła, im dłużej proces trwa dłużej. Orły są hodowane i pielęgnowane przez oboje rodziców, dopóki nie nadejdzie czas, kiedy zaczną latać lub krzyżować się samotnie i oddalają się od gniazda, aby rozpocząć niezależne życie, jednak często osiedlają się w pobliżu rodziców.

typy Orłów

w królestwie zwierząt istnieje kilka rodzajów lub gatunków orłów, z których niektóre są obecne w określonych miejscach planety i mają dobrze zdefiniowane cechy, które odróżniają je od siebie. Niektóre z nich:

Bielik

Bielik (Haliaeetus leucocephalus), Amerykański lub Bielik, ma swoje siedlisko w Ameryce Północnej, w rzeczywistości jest narodowym symbolem Stanów Zjednoczonych. Różni się od innych odmian tym, że jego ogon i głowa mają białe pióra.

te potężne ptaki drapieżne używają pięt do połowu ryb, chociaż często żywią się padliną lub kradną zdobycz innym zwierzętom.

Złoty Orzeł

Złoty Orzeł (Aquila chrysaetos) jest jednym z najbardziej znanych ptaków drapieżnych na półkuli północnej, obecnym w Eurazji, Ameryce Północnej i niektórych częściach Afryki. Jego upierzenie jest ciemnobrązowe i staje się złote na głowie i szyi, a białe na ramionach i na końcu ogona. Ich nogi są pokryte upierzeniem, zamiast pokrywy łuskowate jak u innych Orłów, z tego powodu obejmuje połączenia Orłów dróg.

Orzeł Harpia

Orzeł harpía (Harpia harpyja), jest to rodzaj orła neo tropical uważany za największy na kontynencie amerykańskim, podkreślił, że może podnieść zdobycz do trzech razy większą od własnej wagi. Jest to największy orzeł na półkuli zachodniej i Południowej. Ponadto jest to narodowy ptak Panamy i symbol różnorodności biologicznej Ekwadoru.

ogon orła klinowego

ogon orła klinowego (Aquila audax) jest największym drapieżnym ptakiem w Australii, endemicznym, ale występuje również w Papui Nowej Gwinei. Ma długie, szerokie skrzydła, nogi pokryte piórami i ogon w kształcie klina, co czyni go wyjątkowym.

koronowany Orzeł

koronowany Orzeł (Stephanoaetus coronatus), znany również jako afrykański Orzeł koronowany lub koronowany Orzeł Jastrzębia, jest znany jako potężny ptak drapieżny, którego siedlisko znajduje się w Afryce Subsaharyjskiej. Ma długie, szerokie skrzydła i krótki ogon. Głowa jest kolor ceniciento i ma grzebień, widoczne i odżywiają, więc jest również znany jako przepiórki z boku.

Orzeł biały klej

Orzeł biały ogon (Haliaeetus albicilla), zwany także Orzeł, Orzeł morski i morski biały ogon, jest ptakiem drapieżnym z rodziny jastrzębi, czym różni się upierzenie białe z kolei.

Orzeł Filipiński

Orzeł Filipiński (pithecophaga jefferyi) jest endemitem lasów Filipin. Ma brązowo – białe upierzenie i Kudłaty grzebień. Rozmiar orła wynosi od 86-102 cm do 4,7-8 kg.

Orzeł bojowy

Orzeł bojowy (Polemaetus bellicosus) – duży Orzeł, jedyny przedstawiciel rodzaju Polemaetus, żyjący w otwartych i półotwartych miejscach Afryki Subsaharyjskiej. Ma rozpiętość skrzydeł od 220 do 240 cm i może żerować na dużej zdobyczy.

Orzeł morski Steller

Orzeł morski Steller (Haliaeetus pelagicus), gigantyczny pigargo lub Steller pigargo, jest dużym ptakiem drapieżnym, który żyje w północno-wschodniej Azji i żywi się głównie rybami znalezionymi na brzegach. Jest uważany za najcięższego orła na świecie, a także ma kombinację kolorów w upierzeniu, dziobie i oczach, co czyni go niezwykłym.

co grozi orłowi?

kilka gatunków orłów jest obecnie zagrożonych wyginięciem, szczególnie w wyniku działań człowieka, zarówno polowań, jak i wylesiania obszarów, w których żyje ptak, a także w wyniku układania przewodów elektrycznych w lasach, powodując, że niektóre orły wpadają na przewody wysokiego napięcia i otrzymują porażenie prądem.